• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Antanas Mockus - A Super Mayor

Δεν υπάρχουν σχόλια :
 


Ο Αντάνας Μόκους είναι σίγουρα ένας αντισυμβατικός άνθρωπος.

Τι άλλο μπορεί να πει κανείς όταν τον δει να κυκλοφορεί με αυτό τον τρόπο δημοσίως;



Και μάλιστα, όταν με αυτή την αμφίεση κατευθυνόταν στο Δημαρχείο της πόλης του;
Πολύ περισσότερο, αφού αυτός ήταν ο Δήμαρχος!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σωστή, χρονολογικά, σειρά.

Ο Αντάνας Μόκους, είναι ένας Κολομβιανός μαθηματικός και φιλόσοφος, με καταγωγή από τη Λιθουανία. Το 1993, παραιτήθηκε από καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας και έθεσε υποψηφιότητα, επιτυχώς, για δήμαρχος της Μπογκοτά. Υπηρέτησε την πόλη του για 2 θητείες, μέχρι το 2004, και πέτυχε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό που λέμε όλοι ότι πρέπει να γίνει αλλά δεν ξέρουμε πώς, όταν συναπαντάμε κάτι στραβό στην κοινωνία μας και αναρωτιόμαστε πώς να το διορθώσουμε: άλλαξε τη νοοτροπία των συμπολιτών του!



Όταν εκλέχθηκε Δήμαρχος κατάφερε με ειδικές καμπάνιες να περιορίσει την κατανάλωση νερού κατά 40%, δημιούργησε 7.000 ομάδες περιφρούρησης πολιτών και κατάφερε να περιορίσει τις δολοφονίες κατά 70%, τα τροχαία δυστυχήματα κατά 50% και να προμηθεύσει τρεχούμενο νερό στο σύνολο των κατοικιών (από 79%).



Αυτά δεν τα κατάφερε με παραδοσιακές μεθόδους. Κάθε κίνησή του ήταν μοναδική!

Προκειμένου να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα, προτίμησε αντί προστίμου, να προσλάβει 420 μίμους οι οποίοι χλεύαζαν με τις πρόζες τους τους κακούς οδηγούς!



Κι αυτό έπιασε, προφανώς επειδή οι Κολομβιανοί δεν αντέχουν την καζούρα!





Αντίστοιχα, για να πείσει τους συμπολίτες του για την αναγκαιότητα προς εξοικονόμηση τρεχούμενου νερού, όταν διαπιστώθηκε σημαντική έλλειψη, νοίκιασε χρόνο στην τηλεόραση κι εμφανίστηκε να κάνει ντους όπου προέτρεπε στην οικονομία νερού με το να κλείνουν την βρύση όταν σαπουνίζονται.

Ζήτησε από όποιον πολίτη επιθυμούσε να αυξήσει 10% τα δημοτικά τέλη, ώστε να οργανώσει κοινωνικές παροχές. Κατάφερε να αλιεύσει 63.000 πολίτες που το δέχθηκαν.

Μετά από μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης (με ερωτηματολόγια) έκλεινε όλους κεντρικούς δρόμους τις Κυριακές, στους οποίους κυκλοφορούσαν μόνο πεζοί και ποδήλατα. Σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους, "η Μπογκοτά ανέπνευσε"!



To 2010 έβαλε υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Κολομβίας.



Δεν τα κατάφερε.



Παρότι οι δημοσκοπήσεις αρχικά τον εμφάνιζαν να προηγείται με άνεση, τελικά βγήκε δεύτερος, με μεγάλη διαφορά από τον πρώτο.



Αν έκανε τόσα πράγματα σε μια πόλη (των 8 εκατομμυρίων βεβαιώς!), ποιός ξέρει τι θα κατάφερνε σε μια χώρα!



Ο Αντάνας Μόκους δεν προσπάθησε να αλλάξει την πόλη αλλά την νοοτροπία των πολιτών της. Και σε μεγάλο βαθμό, τα κατάφερε!



Προφανώς όμως, η αυθεντικότητά του σόκαρε τους Κολομβιανούς και διάφοροι λόγοι οδήγησαν στην καταψήφισή του.



Ίσως όμως, στο μέλλον, τα καταφέρει!
Θα έχει ενδιαφέρον!





Δεν υπάρχουν σχόλια :

 
© 2013. Design by Main-Blogger - Thanos Takis Blogger Template and Blogging Stuff