• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Glamour is greek!

Δεν υπάρχουν σχόλια :
 

Γκλάμουρ, γκλαμουράτος, γκλαμουριά!



Λέξη φορτισμένη, και στην εποχή της κρίσης, σχεδόν απαγορευμένη! Αν και ανέκαθεν, σαν βρισιά ακουγόταν...

Τι ακριβώς σημαίνει; Να τι περιγράφει το λεξικό:



glamour

αίγλη n. γοητεία, σαγήνη, γοητεία, ελκυστικότητα, λάμψη, 
     λάμψη, γοητεία, μαγνητισμός, χάρισμα, σαγήνευση, 
     σκοπιμότητα, έφεση, γοητεία, μαγεία, μαγεία, 
     μαγεία, μαγεία

Από που ξεκίνησε η λέξη; Αγγλική φαίνεται αλλά πράγματι, στην Αγγλία γεννήθηκε, ή μήπως κάπου αλλού;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η επιστροφή μιας λέξης ως δανείου στη γλώσσα από την οποία ξεκίνησε χαρακτηρίζεται ως αντι-δάνειο, ως επιστροφή δανείου, ως επιστροφή δηλαδή, μιας λέξης, στη γλώσσα στην οποία γεννήθηκε. 


Από τις πιο αποκαλυπτικές διαδικασίες λειτουργίας τής γλώσσας στο πεδίο συνάντησης των λαών και των πολιτισμών είναι τα αντιδάνεια. Συνιστούν μαρτυρίες τής περιπέτειας στη ζωή των λέξεων και μαζί παραδείγματα τού πόσο αυτά τα κατεξοχήν πνευματικά δημιουργήματα, που είναι οι λέξεις, εξελίσσονται εννοιολογικά περνώντας από γλώσσα σε γλώσσα, από λαό σε λαό, για να ξαναγυρίσουν συχνά στον τόπο καταγωγής τους.


Ποιός περίμενε λ.χ. ότι η σχολαστικότατη έννοια που δηλώνει η αρχαία ελληνική λέξη "γραμματική" θα επέστρεφε μετά από αιώνες στη σημερινή ελληνική γλώσσα ως γκλάμουρ


Με συνήθη γέφυρα τη λατινική γλώσσα η λέξη πέρασε από τα Ελληνικά στα παλαιά Γαλλικά κι από κει στην παλαιά Αγγλική, όπου η αρχική σημασία «γραμματική», ως γνώση των ολίγων μορφωμένων, πήρε τον χαρακτήρα  «της απόκρυφης γνώσης» και, κατ΄ επέκταση, «της μαγείας», για να εξελιχθεί μέσω τής Σκωτικής (glammar) στη σημασία «μαγική ομορφιά» (19ος αι.) και κατόπιν - με τη μορφή glamour - σε «γοητεία, αίγλη» με την οποία και επανήλθε στην Ελληνική!


  • Γκλαμουριά (η) | Γκλάμουρ (το) (= αίγλη | ελκυστικότητα) < αμερικανικά glamor (= εκεί οι γραμματισμένοι συνδέθηκαν με απόκρυφες πρακτικές μαγείας) και σύγχρονα αγγλ. glamour < σκωτσέζικα glammar < νέα αγγλ. grammar | gramaryle < μέσα αγγλ. gramer < παλαιά γαλλ. grammaire | grimoire < λατ. (ars) grammatica < ελλ. γραμματική (τέχνη).

Ακούγεται απίστευτο; 

Τσεκάρετε και στην Βικιπαίδεια: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια :

 
© 2013. Design by Main-Blogger - Thanos Takis Blogger Template and Blogging Stuff