• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Manos Lykakis

Δεν υπάρχουν σχόλια :
 


Αντιγράφω από ένα κείμενο του Πλάτωνα Ριβέλλη:

"Είμαστε φτιαγμένοι από ένα σύνολο επιρροών. Εγκαταλείπομαι σ' αυτές με μεγάλη απόλαυση αποδεχόμενος το γεγονός ως αναμφισβήτητο. Οι επιρροές με τα χρόνια αλλάζουν και μπλέκονται με όσα θεωρώ προσωπικές επιλογές. Έτσι, στο τέλος δεν ξεχωρίζω που τελειώνει η αυτενέργειά μου και που αρχίζει ο ετεροφωτισμός μου". 

Ευτυχώς, γράφω εγώ, ορισμένες φορές γνωρίζουμε καλά για κάποια επιρροή μας. Μία από αυτές, κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη επιρροή, για μένα, τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρξε ο καλός Δάσκαλος (και αεί, φίλος, έστω μακρινός) Μάνος Λυκάκης.

Δάσκαλος χωρίς μολύβι και στυλό, χωρίς χάρακα, αλλά με την δύναμη της εικόνας, του λόγου και της σκέψης του. Εικόνας που ο ίδιος κατέγραφε, με τις 'παραδειγματικές' φωτογραφικές διαδρομές του. Λόγου που προέτρεπε, εξύψωνε, θεράπευε. Και σκέψης σπάνιας ποιότητας, άλλοτε προβοκατόρικης, κι άλλοτε πατρικής, όπου ως γεωργός του πνεύματος, τοποθετούσε, όταν χρειαζόταν, το καθοριστικό στήριγμα, σε κάθε νέο βλαστό της φωτογραφικής τέχνης που ζητούσε βοήθεια.


Ο αγαπητός Μάνος έχει φίλους παντού. Και μάλλον μόνο φίλους έχει, καθώς η ποσότητα ανιδιοτελούς βοήθειας, γνώσης και προσφοράς του είναι αμέτρητη.

Όπως και η ποιότητά του, ως φωτογράφος αλλά, το σημαντικότερο, ως άνθρωπος.

Σας ζητώ να δείτε το έργο του, να διαβάσετε τα βιβλίο του και άλλα κείμενά του που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Ξεκινήστε από εδώ: http://www.manoslykakis.com/

Εγώ τον ευχαριστώ, για όλα, για πάντα, για τα καλά.


Από την σειρά φωτογραφιών του Μάνου Λυκάκη, Landscapes,
και μάλλον μια από τις πολύ αγαπημένες του, εφόσον κοσμεί, ως εισαγωγική, τον ιστότοπό του.
Τι να βλέπει σε αυτήν, άραγε, ο αγαπητός Δάσκαλος;




Δεν υπάρχουν σχόλια :

 
© 2013. Design by Main-Blogger - Thanos Takis Blogger Template and Blogging Stuff